Danas je: 25.07.2024 / 2:05

Interfest 2015

12. Novosadski festival vina

18-20 jun 2015

  

Novosadski vinski festival, se ove godine održava po 12. put. Interfest je jedna od najlepših manifestacija koje se održavaju tokom festivalskog leta u Novom Sadu. Održava se sredinom juna i godinama ga posećuju hiljade ljubitelja vina. Interfest je najveća vinska manifestacija u Novom Sadu. O ovogodišnjem festivalu sam razgovarao sa divnom vinskom damom, Natašom Budisavljević-Radišić, organizatorkom Interfesta.

Interfest postoji već više od jedne decenije, Šta Interfest izdavaja od ostalih salona vina i vinskih sajmova?

Svi vinski događaji postoje da bi skrenuli pažnju javnosti na vino, da bi promovisali vino i vinsku kulturu, da određeno vino ili vinariju učine poznatom u što većem krugu ljudi. Dakle, svi imamo isti cilj, ali se u realizaciji razlikujemo. Ono što smatram za najveću prednost Interfesta je brojna vinska publika. Interfest se nije naslonio ni na jednu veliku novosadsku manifestaciju. Mogao je biti deo Poljoprivrednog sajma ili EXIT-a, ali naša namera je od početka bila da stvaramo sopstvenu, ciljnu publiku. Posetioci Interfesta su Novosađani ali i gosti iz svih delova naše zemlje i regiona. Ove godine nam dolazi i grupa Rusa i Italijana. Prošle godine smo imali organizovanu veliku grupu gostiju iz Hrvatske. Koncept Interfesta je očito ljudima veoma dopadljiv – veliki izbor odličnih vina pod otvorenim nebom Novog Sada i hiljade ljubitelja vina koji stvaraju takvu atmosferu za koju mnogi tvrde da je jedinstvena -tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati Interfest. U još kraćem, Interfest je evrgreen među festivalima vina.

Kakav prateći program planirate za ovogodišnji Interfest? Ranije su to bili koncerti i sl ?

Od svog prvog izadanja pa sve do danas, Interfest na najlepši način spaja vino i muziku. Može se, naravno, vino piti u tišini, kao što se i u muzici može uživati bez vina, ali odvajkada su vino i muzika išli ruku pod ruku, kao spoj dve umetnosti u kojima se istovremeno najlepše uživa. Ove godine je celokupan muzički koncept poveren Aleksandru Dujinu, pijanisti i kompozitoru sa kojim imamo višegodišnju saradnju. Svako veče će Aleksandar Dujin Orkestra početi stilski drugačijom instrumentalnom muzičkom celinom koju će izvoditi Aleksandar Dujin – klavir, Vojislav Savkov – saksofon, Fedor Ruškuc – kontrabas i Nenad Kojić – bubanj, dok će se u drugom delu priključivati vokalne solistkinje koje će izvoditi vokalnu džez muziku različitih žanrova.

Koliko će biti izlagača na ovogodišnjem festivalu?

Ove godine ugostićemo više od 70 izlagača, a taj broj je zapravo mnogo veći jer na nekim štandovima će biti grupno predstavljeni proizvodi većeg broja proizvođača.

Koliko će stranih izlagača biti ove godine, i iz kojih zemalja?

Strani izlagači nam dolaze iz regiona i nema većih promena u odnosu na predhodne godine. I ove godine predstaviće se vinarije iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a zahvaljujući uvoznicima uživaćemo i u vinima iz Italije, Španije, Portugala i Austrije.

Koje vinarije će biti na ovogodišnjem Interfesta ?

Spisak vinarija je dugačak, i ne bih želela da umanjim važnost prisustva nekih vinarija nabrajajući samo nekoliko određenih. Spisak svih učesnika će ovih dana biti objavljen na zvaničnoj stranici Interfesta i fb stranici. Sigurna sam da će posetioci biti oduševljeni izborom vina i hrane na ovogodišnjem Interfestu.

Da li pored vinarija na Interfestu učestvuju još neke institucije?

Pokrovitelji Interfesta su Grad Novi Sad, Turistička organizacija Novog Sada, Sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Sekretarijat za poljoprivredu Vlade Vojvodine, a partner ove godine nam je i Regionalna razvojna agencija Bačke. Učešće ovih institucija na festivalu možda nije toliko vizuelno vidljivo koliko bi trebalo, ali je i te kako značajno za sam festival. Sa druge strane, drago nam je da smo kao manifestacija od značaja prepoznati i podržani od strane gradske i pokrajinske vlasti svih ovih godina.

Prateće stručne, promotivne i edukativne manifestacije?

Prateći program Interfesta svih godina unazad su bila i brojna predavanja i radionice namenjene profesionalcima u vinskom biznisu, ali i ljubiteljima vina. Ove godine ćemo se baviti temama struke u pogledu grešaka u tehnologiji vina ali i samom vinogradu, o kojima će govoriti mr Ljubica Radan, prof.dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, prof.dr Bernard Kozina i mr Ana-Marija Jogatić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Takođe, nastavićemo razgovore na temu vinskog turizma koje smo započeli još prošle godine u okviru konferencije Winterfest koju organizujemo na Kopaoniku, nastavili ove, a sada ćemo na Interfestu osim o idejama, planovima i predlozima, uraditi i evaluaciju upravo završenog projekta Vinski pasoš Srbije. O ovoj temi pozvali smo da govore prof.dr Tatjana Pivac sa departmana za turizam, Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, mr Srđana Vezmara, direktora Regionalne razvojne agencije Bačka, Miroslava Vasina, sekretara za privredu u Vladi Vojvodine, Miloša Kalapiša iz Akademije vinskog turizma, Biljanu Marčetu, direktorku turističke agencije Magelan i predstavnike vinara- Ivanu Šijački iz vinarije Šijački, Savu Jojića iz vinarije Mačkov Podrum i Slobodana Boškovića iz vinarije Veritas.

Koliki je značaj Interfesta za vinare iz Vojvodine i Srbije?

Ovo pitanje treba postaviti samim vinarima. Za nas organizatore, velika je čast to što imamo tradicionalne učesnike koji na Interfest dolaze svake godine, od njegovog prvog izdanja. To je za nas najbolja ocena kvaliteta.

Ima li nekih izmena u odnosu na prethodni Interfest?

Svaki Interfest je drugačiji jer vina nikad nisu ista. Prošla godina je za vinare bila veoma zahtevna, pa će u tom smislu biti zanimljivo probati nova vina. Takođe, i ove godine ćemo posetiocima priuštiti nekoliko vinskih premijera, tako da su tri dana na Interfestu premalo vremena da se sve ponuđeno proba. Ove godine, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Bačka, a kroz projekat DMC Dunav, posetiocima će biti predstavljeni gastro specijaliteti i gastro manifestacije Vojvodine.

Cena vinske čaše je 250 din, a vaučera za degustaciju 100. U zavisnosti od cene vina, posetioci će za pojedinačne degustacije izdvajati od jednog do šest vaučera. Posetioci će moći da dekustiraju vina od 19h – 24h

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.