Danas je: 23.06.2022 / 8:06

5. Festival šumadijskih vina

5. Festival šumadijskih vina

Čast nam je i zadovoljstvo da vam najavimo 5. Festival šumadijskih vina u Topoli!
Festival će biti svečano otvoren u subotu 23. juna u 17h u Kraljevskoj vinariji!
Svečano otvaranje izložbe “Umetnost i vino” u 15h – Vinogradareva kuća

Drugog dana Festivala, 24. juna u nedelju biće dan otvorenih vrata šumadijskih vinarija!

U subotu 23. juna 2018. u prostoru Kraljevske vinarije podno Oplenca biće svečano otvoren 5. Festival šumadijskih vina. Ove godine, osim tradicionalne izložbe likovnih radova ,,Umetnost i vino” koja će biti otvorena u Vinogradarevoj kući istog dana u 15 sati, muzičkog programa i degustacije vina šumadijskih vinara poseban kuriozitet biće svečanost otvaranja renovirane višenamenske sale u Kraljevskoj vinariji koja će zablistati u svom punom sjaju nakon gotovo 70 godina.

SVEČANO OTVARANjE 5. FESTIVALA ŠUMADIJSKIH VINA I RENOVIRANE SALE KRALjEVSKE VINARIJE OPLENAC, TOPOLA, KRALjEVSKA VINARIJA U SUBOTU 23. JUNA 2018. OD 17 SATI

Renoviranje sale predstavlja integralni deo projekta „IMPULS wine “ čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji. Očekuje se da će Festivalu i ove godine prisustvovati veliki broj posetilaca, predstavnika javnog i kulturnog života, ljubitelja i poštovaoca vina iz cele zemlje i regiona. Otvaranju Festivala tradicionalno prethodi izložba likovnih radova ,,Umetnost i vino” koja će biti otvorena u Vinogradarevoj kući istog dana u 15 sati. Na ceremoniji svečanog otvaranja od 17 sati obratiće se predsednik Udruženja vinara Šumadije Veselin Despotović, direktor Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, predstavnik implementacione agencije Programa PRRRS Irina Slavković, a Festival će svečano otvoriti pisac Dragan Velikić. Nakon ceremonije biće upriličeno svečano otvaranje renovirane sale koja će predstavljati jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije sa potpuno opremljenom degustacionom salom, prodavnicom i izložbenim delom.

Od 23. juna će posetiocima Šumadije, ljubiteljima vina biti na raspolaganju kompletna ponuda šumadijskih vina na jednom mestu, u prostoru od izuzetnog istorijskog značaja za vinarstvo u Srbiji i Šumadiji, nukleusu srpskog vinarstva – Kraljevskoj vinariji na Oplencu.

Ulaznica za festival košta 300din i podrazumeva degustaciju vina svih prisutnih vinarija i prisustvo na kompletnom program Festivala.

S radošću vas očekujemo!

O Festivalu:

U cilju promocije kvaliteta vina koja se danas proizvode u Šumadiji, Udruženje vinara Šumadije je sredinom juna 2014. godine organizovalo 1. FESTIVAL ŠUMADIJSKIH VINA – jedini sajam u regionu na kome se izlažu vina samo jedne regije.

Zahvaljujući izuzetno kvalitetnom sadržaju festivala, reakcijama posetilaca, ali i ambicijama samih vinara udruženih u Udruženje vinara Šumadije, ova manifestacija je u godinama koje su sledile postala tradicionalna. Svake godine u isto vreme, drugog vikenda u junu, u predivnom ambijentu Kraljevske vinarije podno Oplenca, Festival šumadijskih vina gostima pruža veoma bogat kulturno-umetnički progam sa mnoštvom raznovrsnog sadržaja, a naročito se izdvaja izložba likovnih radova pod nazivom ”UMETNOST I VINO” koja svake godine pobere najbolje moguće kritike. Osim izložbe i degustacije najboljih šumadijskih vina, program obuhvata i stalnu postavku Muzeja vina i vinogradarstva u sklopu Kraljevske vinarije, književno-scenske nastupe umetnika, dok u muzičkom delu festivala nastupaju poznata imena srpske i svetske muzičke scene.

Na kraju – ovo je samo jedan od načina na koji vinari Šumadije pokušavaju da daju svoj doprinos razvoju i napretku vinske Šumadije, da zajedničkim snagama, grade budućnost Šumadije kao turističke vinske destinacije, promovišu kvalitet vina koja dolaze sa ovih prostora i brendiraju vina i turizam ovog kraja kao nešto što je najznačajnije za njegovo oživljavanje.

Podsećamo vas da Filip Travel organizuje prevoz iz Beograda povodom Festivala šumadijskih vina! Autobus kreće u subotu 23. juna u 15:30h iz Beograda u Topolu, a povratak iz Topole za Beograd je u 22:00h!

Informacije i rezervacije: 064 104 2991

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.