Svetkovina srpskih vina, festival Srpsko Vino

Svetkovina srpskih vina, festival Srpsko Vino
10. novembra 2015. Svet Vina

Svetkovina srpskih vina
festival „Srpsko Vino“

Četvrti Festival srpskih vina i rakija

 

Kraj oktobra ove godine bio je rezervisan za dvodnevnu svetkovinu posvećenu srpskim vinima (I rakijama).

U organizaciji Privrednog društva „Srpsko vino“ na čelu sa gospodinom Veliborom Pešićem, po četvrti put je održana manifestacija Festival srpskih vina i rakija u prijatnom ambijentu hotela Crowne Plaza. Osnovni cilj ove manifestacije je da se promovišu kvalitetna vina i rakije iz Srbije.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku Udruženja vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, Grada Beograda – Sekretarijata za privredu i Privredne komore Beograda.

Učesnicima, nagrađenima i brojnim gostima festivala prigodnim govorima su se obratili: gospodin Velibor Pešić predsednik Upravnog odbora Privrednog društva „Srpsko vino“, dr Vladimir Puškaš profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, gospodin Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije, gospodin Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika grada Beograda, ,.
Takmičarski deo manifestacije obavljen je 24. i 25. oktobra. Testiranje I ocenjivanje vina sproveo je međunarodni žiri u sastavu:

-prof. dr Vladimir Puškaš Tehnološki fakultet Novi Sad, predsednik,

-Federika Bonela, predavač senzorike u Nacionalnoj organizaciji ocenjivača vina, (ONAV) (Italija),

– Roberto Lepori, degustator, novinar, predavač senzorike (Italija),

-prof. dr Bernard Kozina,) redovni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, (Hrvatska

-Darinko Ribolica, enolog , ocenivač(Slovenija) i

-Robert Čevar,i somelije, degustator (Srbija).

U konkurenciji je bilo 27 vinarija sa 82 uzorka (etikete), što je za 41% uzoraka manje nego prošle godine. Medalje za kvalitet osvojilo je 60 vina. Zlatnom medaljom okitilo se 8 vina, srebrnu medalju dobilo je 25, a bronzanu 27 vina,
Rezultati ocenjivanja priznati su od strane Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine I mogu se koristiti
 za kategorizaciju kvaliteta vina.

Laureati

Pobednik u kategoriji crvenih vina, je vino “Vila Vina Merlot”, 2013, vinarije

a Milosavljević iz Bučja kod Trstenika sa osvojenih 87,80 poena.

Pobednik u kategoriji belih vina, je vino “Đorđević Chardonnay” 2013, podrum Đorđević, Gornji Stupanj kod Aleksandrovca sa osvojenih 86,20 poena.

U kategoriji rose vina, ove godine nije dodeljena šampionska titula.

Ova manifestacija bila je izuzetna prilika za neke nove ili manje poznate vinarije da mnogobrojni ljubitelji vina I stručnjaci probaju njihova vina I uvere se u njihov kvalitet. Ipak, među posetiocima se često moglo čuti da je šteta što nisu učestvovale neke od naših poznatijih vinarija, koje su ranijih godina imale veoma uspešan nastup na ovoj manifestaciji.

Na organizatoru je da do sledećeg, jubilarnog, Festivala srpskih vina i rakija utvrdi razloge za ovu pojavu i otkloni eventualne uzroke. Nadamo se da će sledeći Festival srpskih vina i rakija biti još uspešniji, reprenzetativniji I da će odražavati pravu I aktuelnu sliku srpskog vinarstva.