Danas je: 03.05.2021 / 18:59

Medjunarodni Konkurs Vina “Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme” napušta Bergamo i putuje ka Balkanu – odredište Srbija

#EMOZIONIDALMONDOGOESTOSERBIA

 

U četvrtak 28. novembra 2019. sa početkom od 19.00h u prelepoj sali Hotela “Falkensteiner” u Beogradu, u organizaciji Konzorcijuma “Tutela Valcalepio” održana je svečana dodela diploma vinarijama iz Srbije, Severne Makedonije i Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), dobitnicima zlatnih medalja i nagrada u oktobru mesecu ove godine u Italiji u Bergamu na 15. Medjunarodnom konkursu vina “Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme”, jedinom enološkom medjunarodnom konkursu vina u svetu zvanično priznatog od strane O.I.V. (Organisation International de la Vigne et du Vin) specijalizovanom za vina Merlot i Cabernet. Ovaj Medjunarodni konkurs vina, osmišljen je od strane enologa Serdja Kantonia a realizovan u saradnji sa Vignaioli Bergamaschi i Konzorcijumom Tutela Valcalepio. “Emozioni dal Mondo” se eksponencijalno razvijao tokom proteklih 15 godina postojanja sve do pozicije od velike važnosti u panorami medjunarodnih konkursa vina.

Reč je o manifestaciji koja je od samog početka ponela bitnu ulogu promotora teritorije Bergama, kako u enologiji, tako i turistički i kulturološki gledano.

Prisutne goste, pozdravio je Prvi savetnik i Zamenik amabasadora Italije u Beogradu, gospodin Serdjo Monti, napomenuvši da mu je posebno drago što može prisustvovati dogadjajima koji su uspešno uspeli da promovišu važnog predstavnika enologije Lombardije u inostranstvu.


U obraćanju publici predsednik konzorcijuma “Tutela Valcalepio”, grof Medolago Albani Emanuele je istakao, da je na ediciji 2019. zabeležena velika zainteresovanost i učesce vinogradara sa Istočnog Balkana. Naročito su bili mnogobrojni proizvodjači iz Srbije, koji su od samog početka verovali u ovaj projekat i koji se mogu pohvaliti velikim brojem osvojenih zlatnih medalja. Upravo iz tog razloga izvršni odbor je doneo odluku da po prvi put, nakon 15 godina od prve edicije, organizuje ovaj poseban dogadjaj na kome će se predstaviti odabranoj publici sa kojom bi zajednički proslavili dodeljivanje diploma slavodobitnicima, sa kompletnom posvećenošću pobedničkim vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Republike Srpske (Bosne i Hercegovine).

Dok se Suzana Živić u ime Konzorcijuma zahvalila vinskim sudijama Vesni Milićević, Mirku Rnjaku i Nikoli Biorčeviću koji već godinama ocenjuju vina na “Emozione dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme” i uredniku emisije “Grozd” Dušanu Veličkoviću na velikoj pomoći u organizaciji i pruženoj logistici u realizaciji ovog značajnog dogadjaja.

Nakon svečane dodele diploma, održana je degustacija pobedničkih vina iz poslednje edicije, 2019. godine.

 


Sledi spisak nagradjenih vinarija zlatnom medaljom na 15.-om Medjunarodnom Konkursu Vina “Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme”.

SRBIJA:

Vinarija “Aleksandrović” iz Topole,
Vinarija “Jeremić” iz Smedereva,
Vinarija “Adora” iz Dobre Vode kod Jagodine,
Vinarija “Grabak” iz Vrnjačke Banje (sa osvojene 2 zlatne medalje),
Vinarija “Doja” iz Blaca,
Vinarija “Braća Rajković” iz Aleksandrovca,
Vinarija “Djurdjić” iz Sremskih Karlovaca,
Podrum “Radovanović” iz Krnjeva,
Vinarija “Matalj” iz Negotina,
Vinarija “Magaza” iz Velike Drenove,
Vinarija “Djordjević” iz Aleksandrovca,
“Nikad nije Kasno” iz Beograda.

REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA:

“CHATEAU KAMNIK” iz Skoplja,

“TIKVEŠ” Vinarija iz Kavadaraca.

NAGRADA NOVINARA:

VINARIJA “PAJIĆ” iz Brčkog (REPUBLIKA SRPSKA, BOSNA I HERCEGOVINA)

Vinarija “Doja – TODY” iz Blaca (SRBIJA)

“TIKVEŠ” Vinarija (REPUBLICA SEVERNA MAKEDONIJA)

U Italiji postoje šest Medjunarodnih konkursa vina, od koji se dva održavaju u Bergamu. Prvi je  jedini u svetu specijalizovan Medjunarodni konkurs vina: “Emizioni dal Mondo: Merlot e Caberent Insieme” za Merlot i Caberent, već 15 godina do sada. Drugi je od ove godine “Serendipity Wines” posvećen desertnim, aromatizovanim i fortifikovanim vinima u organizaciji Strade del Vino Valcalepio e dei Sapori Della Bergamasca. Ove godine sa oba ova Medjunarodna konkursa vina, Vinarija “Djurdjić” iz Sremskih Karlovaca, ponela je zlatne medalje i time dvostruko u obe vinske discipline zlatom obasjala Srbiju iz Bergama.

Ovim gestom ličnog uručenja diploma vinarijama slavodobitnicima zlatnih medalja i nagrada na 15. “Emozioni dal Mondo: Merlo e Cabernet Insieme” izražena je velika zahvalnost vinarima Srbije na verovanju u ovaj jedinstven u svetu vinski konkurs i ujedno je njim pružena podrška i motiv vinarima Srbije da nastave u svojoj posvećenosti stvaranja vina jer su zlata vredna, a čemu svedoči sve veći broj poena osvojenih na ovom konkursu uprkos snažnoj konkurenciji.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.